INFO: +420 571 442 090 | obec@ratibor.cz
Dnes je 2. dubna 2025 a svátek má Erika 4°C | Zítra Richard 13°C
CS EN DE

Pečeme spolu a chutně

31. března 2025 | Ratiboř

Nadpis článku

Chleby, dalamánky a karlovarské rohlíky…

Pan Daniel Šarek i nadále předává své znalosti, zkušenosti a především nadšení pro vaření a pečení v rámci aktivity „Pečeme spolu a chutně“. V únoru a březnu se pekly chleby, dalamánky a karlovarské rohlíky. Se svolením pana Šarka Vám přinášíme recepty, typy a rady zkušeného pekaře.

Kmínový chléb
  • Mouka: 40 dkg žitná chlebová + 60 dkg pšeničná chlebová – prosít!
  • Droždí: 1 kostka (NOLI 42 g)
  • Sůl: 20 g (2–2,5 dkg) - solanka (štamprle)
  • 1 středně velký vařený brambor
  • Kmín dle chuti
  • Voda: 5 dcl (celkové orientační množství)
  • •Ocet: malá štamprle

Postup

  1. Kvásek: Do 0,5 l vlažné vody rozdrobit droždí + 2 špetky cukru + prosetá žitná mouka. Mícháme 10 minut v robotu. Nechat zrát cca 2 hodiny.
  2. Jakmile kvásek spadne, přidáme pšeničnou mouku, 10 minut mícháme v robotu, necháme kynout 20 minut.
  3. Rozdělit na 2 díly, do mísy dáme utěrku, vysypeme moukou a kmínem.
  4. V ošatce kyne cca 45 minut.
  5. Nutné mít předehřátou troubu na 250 °C + voda, vodu při pečení vytáhneme.
  6. Před vložením chleba do trouby by měl být chléb vlhký (postříkat rozprašovačem).
  7. Překlopíme na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Když je chleba málo nakynutý, před pečením do něj uděláme pár zářezů, pokud je dobře nakynutý, zářezy neděláme.Pečeme při 250 °C asi 5 minut, opatrně vyženeme páru z trouby poté teplotu snížíme na 190 °C a dopékáme dalších 40 minut.
  9. Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.
Celozrnný chléb
  • Mouka: 15 dkg celozrnná pšeničná + 15 dkg pšeničná hladká + 15 dkg žitné chlebové – prosít!
  • Droždí: 1 sáček sušeného droždí + půl malé štamprle s trochou vody a cukru = kvásek
  • Sůl: 12 g - solanka (štamprle)
  • Kmín dle chuti
  • Zápara = polévková lžíce (5 ovesných vloček, 3 lněného semínka, 2 sezamového semínka, 2 slunečnicových semínek). Zalít semínka 2 dcl vařící vody. Nechat odstát 2 hodiny!
  • 1 brambor vařený – může být a nemusí
  • Olej – velká štamprle
  • Voda 1-1,5 dcl – přilévat

Postup

  1. Mmícháme v robotu po dobu 10 minut, necháme kynout 20 minut a zpracujeme.
  2. Překlopíme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Nutné mít předehřátou troubu na 250 °C + voda, vodu při pečení vytáhneme.
  4. Před vložením chleba do trouby by měl být chléb vlhký (postříkat rozprašovačem).
  5. Pečeme při 250 °C asi 5 minut, opatrně vyženeme páru z trouby, poté teplotu snížíme na 190 °C a dopékáme dalších 40 minut.
  6. Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.
  7. Když je chleba málo nakynutý, před pečením do něho uděláme pár zářezů, pokud je dobře nakynutý, zářezy neděláme.
Dalamánky
  • 30 dkg žitné chlebové mouky
  • 30 dkg pšeničné chlebové mouky
  • 40 dkg hladké mouky
  • 1 kostka droždí NOLLI
  • 22 g soli
  • 1 zarovnaná polévková lžíce cukru krystal
  • 1 malá štamprle octu
  • 0,5 dcl oleje
  • cca 450 ml vody (asi se bude dolévat)
  • 4 špetky kmín do těsta

Postup

  1. Droždí rozdrobíme do vody, aby se aktivovalo.
  2. Všechny ingredience smícháme dohromady a nakonec přidáme olej.
  3. Mícháme v robotu aspoň 10 minut.
  4. Těsto necháme v teple nakynout cca 40 minut.
  5. Rozvážíme jednotlivé kousky dalamánků – cca 60 g/1 kus. Pokud jsme do těsta přimíchali uzeninu, tak by měl mít 1 kus cca 90 g.
  6. Vytvarujeme dalamánky (ovál) a necháme 20 minut kynout.
  7. Navlažíme vodou v rozprašovači, pokmínujeme, nařízneme a pečeme při teplotě 250° asi 15-17 minut.
  8. Po vytažení z trouby horké dalamánky potřeme slanou česnekovou vodou.
Karlovarské rohlíčky
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1/2 kostky kvasnic NOLLI
  • 1,5 dcl mléka
  • 130 g másla
  • 15 g cukru
  • 7 g soli

Postup

  1. Do proseté mouky dáme všechny ingredience kromě másla.
  2. Rozpuštěné máslo přidáme po 2 minutách míchání těsta.
  3. Těsto mícháme do střední tuhosti.
  4. Poté necháme pod utěrkou odpočívat 35-40 minut.
  5. Po uplynutí času rozvážíme na polovinu a opět necháme kynout.
  6. Po nakynutí bochánky rozválíme na kulatý plát o průměru 35 cm, silné 3 mm.
  7. Plát rozdělíme na 8 trojúhelníků a stočíme rohlíky.
  8. Dáme na plech a necháme dalších 20 minut kynout.
  9. Po nakynutí je potřeme stolním olejem a dáme do trouby rozpálené na 250°C.
  10. Pečeme 15-17 minut do světle hnědé barvy.
  11. Ihned po vytažení z trouby potřeme znovu olejem a necháme vychladnout.

Dobrou chuť!
Lucie Žabčíková
Koordinátor projektu OPZ+

Fotogalerie 8 fotek

+2

Sledujte nás i na sociálních sítích