Nadpis článku
Chleby, dalamánky a karlovarské rohlíky…
Pan Daniel Šarek i nadále předává své znalosti, zkušenosti a především nadšení pro vaření a pečení v rámci aktivity „Pečeme spolu a chutně“. V únoru a březnu se pekly chleby, dalamánky a karlovarské rohlíky. Se svolením pana Šarka Vám přinášíme recepty, typy a rady zkušeného pekaře.
Kmínový chléb
- Mouka: 40 dkg žitná chlebová + 60 dkg pšeničná chlebová – prosít!
- Droždí: 1 kostka (NOLI 42 g)
- Sůl: 20 g (2–2,5 dkg) - solanka (štamprle)
- 1 středně velký vařený brambor
- Kmín dle chuti
- Voda: 5 dcl (celkové orientační množství)
- •Ocet: malá štamprle
Postup
- Kvásek: Do 0,5 l vlažné vody rozdrobit droždí + 2 špetky cukru + prosetá žitná mouka. Mícháme 10 minut v robotu. Nechat zrát cca 2 hodiny.
- Jakmile kvásek spadne, přidáme pšeničnou mouku, 10 minut mícháme v robotu, necháme kynout 20 minut.
- Rozdělit na 2 díly, do mísy dáme utěrku, vysypeme moukou a kmínem.
- V ošatce kyne cca 45 minut.
- Nutné mít předehřátou troubu na 250 °C + voda, vodu při pečení vytáhneme.
- Před vložením chleba do trouby by měl být chléb vlhký (postříkat rozprašovačem).
- Překlopíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Když je chleba málo nakynutý, před pečením do něj uděláme pár zářezů, pokud je dobře nakynutý, zářezy neděláme.Pečeme při 250 °C asi 5 minut, opatrně vyženeme páru z trouby poté teplotu snížíme na 190 °C a dopékáme dalších 40 minut.
- Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.
Celozrnný chléb
- Mouka: 15 dkg celozrnná pšeničná + 15 dkg pšeničná hladká + 15 dkg žitné chlebové – prosít!
- Droždí: 1 sáček sušeného droždí + půl malé štamprle s trochou vody a cukru = kvásek
- Sůl: 12 g - solanka (štamprle)
- Kmín dle chuti
- Zápara = polévková lžíce (5 ovesných vloček, 3 lněného semínka, 2 sezamového semínka, 2 slunečnicových semínek). Zalít semínka 2 dcl vařící vody. Nechat odstát 2 hodiny!
- 1 brambor vařený – může být a nemusí
- Olej – velká štamprle
- Voda 1-1,5 dcl – přilévat
Postup
- Mmícháme v robotu po dobu 10 minut, necháme kynout 20 minut a zpracujeme.
- Překlopíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Nutné mít předehřátou troubu na 250 °C + voda, vodu při pečení vytáhneme.
- Před vložením chleba do trouby by měl být chléb vlhký (postříkat rozprašovačem).
- Pečeme při 250 °C asi 5 minut, opatrně vyženeme páru z trouby, poté teplotu snížíme na 190 °C a dopékáme dalších 40 minut.
- Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.
- Když je chleba málo nakynutý, před pečením do něho uděláme pár zářezů, pokud je dobře nakynutý, zářezy neděláme.
Dalamánky
- 30 dkg žitné chlebové mouky
- 30 dkg pšeničné chlebové mouky
- 40 dkg hladké mouky
- 1 kostka droždí NOLLI
- 22 g soli
- 1 zarovnaná polévková lžíce cukru krystal
- 1 malá štamprle octu
- 0,5 dcl oleje
- cca 450 ml vody (asi se bude dolévat)
- 4 špetky kmín do těsta
Postup
- Droždí rozdrobíme do vody, aby se aktivovalo.
- Všechny ingredience smícháme dohromady a nakonec přidáme olej.
- Mícháme v robotu aspoň 10 minut.
- Těsto necháme v teple nakynout cca 40 minut.
- Rozvážíme jednotlivé kousky dalamánků – cca 60 g/1 kus. Pokud jsme do těsta přimíchali uzeninu, tak by měl mít 1 kus cca 90 g.
- Vytvarujeme dalamánky (ovál) a necháme 20 minut kynout.
- Navlažíme vodou v rozprašovači, pokmínujeme, nařízneme a pečeme při teplotě 250° asi 15-17 minut.
- Po vytažení z trouby horké dalamánky potřeme slanou česnekovou vodou.
Karlovarské rohlíčky
- 1/2 kg hladké mouky
- 1/2 kostky kvasnic NOLLI
- 1,5 dcl mléka
- 130 g másla
- 15 g cukru
- 7 g soli
Postup
- Do proseté mouky dáme všechny ingredience kromě másla.
- Rozpuštěné máslo přidáme po 2 minutách míchání těsta.
- Těsto mícháme do střední tuhosti.
- Poté necháme pod utěrkou odpočívat 35-40 minut.
- Po uplynutí času rozvážíme na polovinu a opět necháme kynout.
- Po nakynutí bochánky rozválíme na kulatý plát o průměru 35 cm, silné 3 mm.
- Plát rozdělíme na 8 trojúhelníků a stočíme rohlíky.
- Dáme na plech a necháme dalších 20 minut kynout.
- Po nakynutí je potřeme stolním olejem a dáme do trouby rozpálené na 250°C.
- Pečeme 15-17 minut do světle hnědé barvy.
- Ihned po vytažení z trouby potřeme znovu olejem a necháme vychladnout.
Dobrou chuť!
Lucie Žabčíková
Koordinátor projektu OPZ+