INFO: +420 571 442 090 | obec@ratibor.cz

Gulášový král 2018

28. května 2018 | Ratiboř

Nadpis článku

Tradiční soutěž v Ratiboři letos proběhla 26. května.

Naše největší akce pořádaná pravidelně každým rokem je za námi. Letošní ročník provázel enormní zájem soutěžících, kdy jsme byli nuceni navýšit limit a přijmout další dva. Do soutěžního klání se tak přihlásilo 23 kuchařských týmů nejenom z Ratiboře, ale i ze Vsetína, Valašského Meziříčí, Lutoniny, Lužné, Jablůnky, Hošťálkové, Horní Lidče a z Povážské Teplé. Vše vypuklo úderem sedmé hodiny, kdy byly slavnostně zapáleny kotle. Soutěžící se vrhli do přípravy chutných gulášů. Dopoledne provázela dobrá atmosféra a špičkování jednotlivých soutěžních týmů mezi sebou. Práci účastníkům soutěže zpestřila dechová hudba Ořechovjané z Velkého Ořechova. Ve dvanáct hodin odevzdaly všechny týmy vzorky gulášů pro hodnoticí komisi, která již netrpělivě čekala v uzavřených prostorách garáže hasičáku. Komise nikdy nezná čísla soutěžících a vzorky jsou seřazeny od 1 do 23. Číslem, které si soutěžící vylosovali v uzavřených obálkách, se prokáží až při vyhlášení, do tohoto okamžiku je znají jen soutěžící samotní. Hodnoticí komise zkoumá barvu, chuť, konzistenci a úpravu masa. Každý z členů komise má k dispozici deset bodů, které může rozdělovat jednotlivým gulášům. Jednomu však může přidělit maximálně tři body. Členy komise byli paní starostka, místostarosta, hejtman Zlínského kraje, paní farářka s panem farářem, velitel hasičů a praporčík AČR Jaroslav Svobodník. Vzácným hostem byl pan Robert Vítek, Američan, který navštívil rodnou dědinu svého dědečka. Hodnocení se účastní i tři náhodně vylosovaní soutěžící.

Vítězná listina

1. Šéfkuchař: Zdeněk Hořelka / Pomocný kuchař: Libor Mořkovský (Myslivecké sdružení Ratiboř)
2. Šéfkuchař: Michal Lukáš / Pomocný kuchař: David Valchář (SDH Lhota u Vsetína)
3. Šéfkuchař: Jiří Čala / Pomocný kuchař: Kamil Skýpala (Lutonina)
4. Šéfkuchař: Jiřina Filgasová / Pomocný kuchař: Marie Skýpalová (Lužná)
5. Šéfkuchař: Marie Smutná / Pomocný kuchař: Věra Urbanová (Ratiboř / Vsetín)
6. Šéfkuchař: Tomáš Žabčík / Pomocný kuchař: Roman Holíček (Ratiboř / Hošťálková)
7. Šéfkuchař: Vladislav Chvátal / Pomocný kuchař: Karel Jurčík (Vsetín)

Součástí festivalu je vždy  i turistický pochod, jenž letos směřoval na Prženské paseky,  a dlouhá trasa zavedla turisty až na rozhlednu Marušku. Pochodu se zúčastnilo celkem 460 turistů. 

Velkým zpestřením a zároveň první etapou oslav 100. výročí založení republiky byl vojenský tábor u Ponorky. Celá vojenská akce byla zorganizována pod záštitou Vojenského muzea Ludvíka Hynka v Borčí. Členové Československé obce legionářské a Spittfireklubu ČR připravili návštěvníkům ukázky uniforem, zbraní, techniky a hlavně letounu Spittfire, které používali čeští letci za II. světové války ve Velké Británii.

Gulášový festival pokračoval vystoupením skupiny Gympleři, své jarní pásmo připravil soubor Kosiska, nechyběli ani Barmani ze Zlína, Minikosovci a k večerní zábavě s Kosovci lákala také ohňová show skupiny Černí salamandři.

Základem úspěchu akce bývá vždy počasí, které letos nezklamalo. Festival navštívila spousta místních i přespolních. Všichni měli možnost ochutnat guláše, které si sami vybrali, pobavit se při sledování programu a na taneční zábavě až do ranních hodin.

Samozřejmě musím poděkovat všem pracovníkům obce, zastupitelům, hasičům a fotbalistům za pomoc při organizaci celé akce. Vám vděčíme za její  plynulý průběh a dobrou atmosféru.

Martin Žabčík
místostarosta

Fotogalerie 67 fotek

+61

Sledujte nás i na sociálních sítích